Service

Welkom op de service pagina van Dokter&Video-consult. We bieden hier informatie en tips omtrent het delen video-consult.

De basis voor een goed videoconsult

U kunt hier meer informatie downloaden. Voor u, de patiënt of als uitleg in de praktijk.

Download werkinstructie Download patiëntfolder

Wat heeft u nodig?

  • Dokter& U heeft een device (laptop, tablet of telefoon) nodig met toegang tot een microfoon en camera. Zo kunt u het videoconsult en tegelijk uw HIS open hebben staan. Dit kan ook met de splitscreen optie van windows.
  • Dokter& Gebruik de browser van het device (bij Apple Safari) en anders Chrome (browser van Google)
  • Dokter& Een stabiele internet / WiFi verbinding
  • Dokter& Stel de camera goed in en gebruik een koptelefoon

Bekijk de video

Instructie voor de doktersassistent

Uw doktersassistent zal ook een inlog ontvangen voor het videoconsult. Hiermee krijgt hij/zij de toegang om een afspraak bij u en bij de patiënt in te plannen. Het inplannen zal op de huidige manier plaatsvinden maar in plaats van een fysiek consult zal de link voor het videoconsult te zien zijn.

Wat is de werkwijze:

  1. De patiënt belt of mailt voor de afspraak
  2. De doktersassistent biedt patiënt de mogelijkheid tot het voeren van een videoconsult met de zorgverlener
  3. Eventuele tussenstap: check bij de patiënt of hij een smartphone/tablet/pc heeft met internetverbinding. Doorgeven welke browser patiënt moet gebruiken (voorkeur voor Safari of Chrome)
  4. De doktersassistent plant voor de zorgverlener de afspraak via de website van de videoconsultmodule. De patiënt krijgt automatisch een bevestiging per e-mail
  5. De doktersassistent plant de afspraak ook in de agenda van de zorgverlener in het HIS
  6. De doktersassistent hoeft bij het moment van videoconsult geen actie uit te voeren. Die ligt bij de huisarts en patiënt

Patiënten reageren erg enthousiast als ik hen een videoconsult aanbied, patiënten geven aan het erg fijn te vinden dat zij vanuit hun vertrouwde omgeving kunnen bellen met de zorgverlener en als pluspunt wordt aangegeven dat het reistijd en wachttijd scheelt’

Karien, Doktersassistent

“In verband met het Coronavirus werk ik vier dagen in de week vanuit huis en één dag in de week op de praktijk. De meeste van mijn patiënten help ik met zorg op afstand, via een telefonisch consult of beeldbellen. Patiënten die ik niet op afstand kan helpen plan ik in bij de VS of PA of zie ik op de woensdagen, als ik op de praktijk werk. Tijdens een videoconsult kan ik een actief onderzoek doen met de patiënt, hierdoor is het stellen van een diagnose mogelijk. Omdat je elkaar kan zien kan ik dingen voordoen, die de patiënt vervolgens kan nadoen. Daarnaast zie ik ook veel patiënten die vanwege het Coronavirus thuis werken en hierdoor bijvoorbeeld nek- of rugklachten ontwikkelen. Tijdens een videoconsult kan ik direct kijken of hun werkplek goed staat ingesteld.”

Henriette, POH-fysiotherapeut

“Als POH-S zie ik veel chronisch zieke patiënten. Dat zijn juist vaak patiënten die kwetsbaar en eenzaam zijn. Een aantal van hen heeft door het Coronavirus minder (fysiek) contact met anderen. Het videoconsult kan dat gedeeltelijk opvangen. Ik merk dat patiënten echt behoefte hebben om je te zien en hun verhaal te doen. Daarnaast heeft het ook voordelen voor mij: omdat ik de patiënt kan zien, kan ik beter inschatten of iemand bijvoorbeeld ondervoed is. Telefonisch kan ik natuurlijk veel doorvragen, maar ik kan niet zien hoe een patiënt eruit ziet.”

Zeynep, praktijkmanager en POH-S

“Het prettige aan een videoconsult is dat je de patiënt op afstand goed kunt zien, hierdoor kun je de klachten beter inschatten. Ik laat patiënten bepaalde testjes doen, zodat ik op afstand toch een onderzoek kan uitvoeren en een diagnose kan stellen. Met behulp van het videoconsult kan ik goed het klinisch beeld bepalen. Als ik iemand alleen telefonisch spreek, mis ik veel informatie die het beeldbellen mij wel geeft. Bijvoorbeeld hoe iemand eruit ziet, of iemand kortademig is, etc.”

Petra, huisarts

Instructie voor de huisarts

Het starten van het videoconsult zal liggen bij de huisarts.

Deze neemt de volgende stappen:

  1. De zorgverlener ziet in het HIS dat een videoconsult is ingepland
  2. U opent het videoconsult via www.gezond.nl/zorgverlener
  3. U logt in met uw gegevens
  4. U ontvangt ter controle een SMS met een code
  5. U komt nu in het dashboard. Hier zie je de afspraken in het linkermenu
  6. U nodigt de patiënt uit die gepland staat op een bepaald tijdstip
  7. De patiënt wordt dan ‘uit’ de virtuele wachtkamer gehaald
  8. De zorgverlener start het gesprek

 

Meer informatie videobellen

Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken, dat het netwerk dat u of de patiënt gebruikt niet sterk genoeg is. Bekijk of u gebruik kunt maken van een ander netwerk (WiFi of 4G) en informeer de patiënt hierover.

De oorzaak kan zijn dat u de verkeerde browser gebruikt. Videoconsulten werken alleen met Google Chrome en Safari (dus niet met Firefox en Internet Explorer). Bij Apple apparaten, zoals een MacBook of iPhone gebruikt u Safari en bij overige apparaten (bijvoorbeeld HP, Samsung, Dell) gebruikt u Chrome. Wanneer er een andere browser wordt gebruikt, worden er problemen ervaren met de verbinding. Dit geldt zowel voor de zorgverlener als voor de patiënt.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om dit te verhelpen gaat u naar www.gezond.nl/zorgverlener/logout. Op deze manier wordt u uitgelogd. Vervolgens kunt u weer inloggen door naar de website www.gezond.nl/zorgverlener te gaan. Wordt u alsnog doorgeleid naar het patiëntportal? Dan zult u de cache moeten legen van het apparaat dat u gebruikt. Leeg de cache van uw browser via Chrome > Instellingen > Geavanceerd > Privacy & Beveiliging > Browsegeschiedenis verwijderen. Probeer vervolgens opnieuw in te loggen.

Met het videoconsult kunt u patiënten goede zorg bieden, op een veilige manier. Een patiënt hoeft niet naar de praktijk te gaan. Omdat u en de patiënt elkaar kunt zien, kunt u ook uit de non- verbale communicatie informatie ophalen tijdens het consult. Daarnaast vinden patiënten het ook prettig om de zorgverlener te zien tijdens het gesprek en ervaren ze het als goede service.

We hebben uw persoonlijke gegevens nodig om een account voor u aan te maken. We werken met Two Factor Authenticatie. Dit houdt in dat u een SMS krijgt wanneer u wilt inloggen. Daarom is het belangrijk dat iedere gebruiker een eigen account heeft. Uiteraard is uw informatie veilig en delen we deze niet met anderen, ook niet met de patiënt waarmee het consult plaatsvindt.

Als u bij het openen van het videoconsult problemen (hapering, lang laden etc) ervaart dan is het volgende meestal de oplossing:

  • Sluit het videoconsult af (mits geopend)
  • Sluit de browser
  • Heropen de browser
  • Heropen het videoconsult
  • Log in